Značaj omega-3 masnih kiselina u smirivanju upalnih procesa u organizmu

ŠTA SU OMEGA-3 MASNE KISELINE?

Omega-3 masne kiseline spadaju u skupinu nezasićenih masnih kiselina koje ulaze u sastav masti i ulja. U narodu su poznate kao “dobre masnoće” i imaju vrlo važan i višestruk učinak na ljudski organizam i njegovo zdravlje. Esencijalan su nutrijent što znači da ih organizam ne može proizvesti, te se moraju unijeti hranom. U omega-3 masne kiseline spadaju dugolančane masne kiseline EPA (eikosapentaenska), DHA (dokosaheksaenska) i kratkolančana masna kiselina ALA (α-linolenska).

KOJE NAMIRNICE SU BOGATE OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA?

Nalaze se u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. EPA i DHA masne kiseline nalaze se kao sastavni dio riba morskog porijekla kao što su sardine, losos, haringe, skuše kao i morskog račića Krill-a, dok je ALA masna kiselina biljnog porijekla koja se nalazi u sjemenkama lana, uljane repice i u plodu oraha i drugih orašastih plodova.

NA KOJI NAČIN ISPOLJAVA SVOJE PROTIVUPALNO DEJSTVO?

Kao gradivne komponente ulaze u sastav struktura ćelijskih membrana. Svoju biološku aktivnost kod protivupalnog djelovanja ispoljavaju učestvovanjem u sintezi omega-3 eikozanoida. Omega-3 eikozanoidi predstavljaju signalne molekule koje vezanjem na ciljane receptore ćelija organizma reguliraju imunosni odgovor i inhibiraju nastanak medijatora boli i upale.

Zbog svog protivupalnog učinka preporučuju se kod raznih kroničnih i  upalnih oboljenja:  multiple skleroze, lupusa, chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, kožnih ekcema, neurodermatitisa, psorijaze, bakterijskih i virusnih upala pluća. Poboljšavaju zdravstveno stanje kod: pušača, bronhalne astme, bronhitisa, alergija, dijabetesa.

OSTALA BLAGOTVORNA DEJSTVA OMEGE-3

Omega-3 masne kiseline u ljudskom organizmu imaju vrlo veliku ulogu za sveukupno zdravlje: Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti: preventivno djeluje na pojavu aritmija, smanjuju krvni pritisak i lipidemiju, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi, sprečavaju naglo grušanje krvi, povećavaju kvalitet života osoba koje su preboljele srčane infarkte zahvaljujući svom antitrombocitnom, antiupalnom i vazodilatativnom djelovanju. Povećani unos omega – 3 masnih kiselina može pomoći kod prevencije karcinoma dojke, prostate i debelog creva, i u smanjivanju rizika od pojave metastaza. Uravnoteženi unos omega – 3 masnih kiselina poboljšava funkciju živčanog, gastrointestinalnog i imunološkog sastava, te poboljšava zdravlje kože, kose i noktiju. Uzimanje omega – 3 masnih kiselina tokom trudnoće i dojenja vrlo je važno za rast i razvoj novorođenčeta.

NAPOMENA: Osobe koje uzimaju lijekove s utjecajem na zgrušavanje krvi trebaju se prije uzimanja ovog proizvoda posavjetovati s liječnikom.

Našu bogatu ponudu omega-3 proizvoda možete pogledati na slijedećim linkovima:

PHARMAVITAL OMEGA-3+VITAMIN E a 100 kapsula, Dodatak prehrani s esencijalnim masnim kiselinama

NOBEL KRILL OIL OMEGA-3 kapsule , Omega 3 iz ulja račića krila, 30 kapsula

NATURAL WEALTH OMEGA-3 1000mg kapsule a 100, Dodatak prehrani s esencijalnim masnim kiselinama

SOLGAR OMEGA-3 1000mg kapsule a 60, Dodatak prehrani s esencijalnim masnim kiselinama, štiti srce i krvne žile

HAYA LABS Omega 3 1000mg a 100, Dodatak prehrani sa esencijalnim masnim kiselinama

MOLLERS OMEGA-3 250ml, Dodatak prehrani s omega-3 i vitaminima A, D i E okus limuna

Mollers Omega-3 Kids 250ml, Dodatak prehrani s omega-3 i vitaminima A, D i E za djecu

MOLLER’S TOTAL a 28, Dodatak prehrani koji sadrži optimalnu kombinaciju prirodnih omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja kao i mnoge ključne vitamine, minerale i antioksidanse.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.