MANJAK ŽELJEZA KOD DJECE

Unos željeza hranom je važan, jer je željezo sastavni dio hemoglobina, a hemoglobin prenosi kisik-potreban za funkcionisanje cijelog organizma.

Manjak željeza kod djece je vrlo čest. Jednostavno se dijagosticira i liječi. Željezo je veoma važno u ishrani u periodima intenzivnog rasta i razvoja, u prvoj godini života, ali posebno i u periodu puberteta.

Neki znaci da Vam je dijete anemično su blijeda koža, umor, sklonost infekcijama, slab apetit. Ali pored toga smanjena je i mogućnost pamćenja i koncentracije.

Za liječenje slabokrvnosti odnosno anemije savjetuje se da se posebno pazi na ishranu da ona bude bogata sa izvorima željeza, ali pored ishrane, veoma često se javlja potreba za uzimanjem dodataka koji sadrži željezo.

Tokom djetinjstva količina željeza u tijelu polako raste paralelno s tjelesnom težinom. U prvoj godini života dijete utrostručuje tjelesnu težinu, a udvostručuje se cirkulirajuća masa hemoglobina pa se povećavaju i potrebe za željezom. Prijevremeno rođena djeca još brže rastu, što katkad rezultira i šesterostrukim porastom tjelesne težine.

Trideset do pedeset posto djece s manjkom željeza u organizmu mršava su, što je prije svega vezano uz slab apetit. Nakon liječenja željezom nastupa brz porast težine uz poboljšanje apetita.

Sljedeće razdoblje ubrzana rasta je oko jedanaeste godine kod djevojčica i četrnaeste kod dječaka, kada se porastom apsorpcije željeza organizam prilagođava porastu volumena krvi i mišićne mase. Masa cirkulirajućeg hemoglobina kod dječaka adolescenata povećava se približno dvostruko više nego kod djevojčica, no djevojčice pojačano gube željezo menstruacijom.

Nedostatak željeza najčešće nastaje u razdobljima najbržeg rasta, kada apsorpcija nije dovoljna da pokrije potrebe određene ubrzanim rastom ili pojačanim gubitkom.

Savjet plus: Preparate željeza PREVENTIVNO dajemo djeci koja su prijevremeno rođena, djeci iz blizanačkih trudnoća, a preporuka je da se daje i djevojčicama pubertetske dobi zbog gubitaka mjesečnicom.

Zapamtiti: Nakon što se nalaz hemoglobina, eritrocita i željeza stabilizira, preporučuje se da se još mjesec-dva koristi dodatak sa željezom kako bi se kvalitetno popunili depoi željeza u organizmu.

Važno znati: Kako bi odgovor organizma na terapiju bio kvalitetan potrebno je uzimati dodatno vitamin C, a dodatak željeza se može uzimati uz prirodni sok narandže.

Prednosti Feral kid:

  • Molekula željeza obavijena jednom posebnom ovojnicom koja omogućava da se željezo bolje resorbuje,
  • Dobro se podnosi i nema stomačnih tegoba. Naime, poznato je da veliko broj preparata željeza izaziva stomačne tegobe.
  • Kako je preparat namijenjen djeci važno je da bude i dobrog ukusa, a FERAL KID je odlučnog ukusa karamele i djeca ga bez odbijanja piju.
  • Svaka doza je pakovana posebno pa nema bojazni od kvarenja.

Amsal FERROSAL Junior oralna suspenzija

  • Namijenjen za novorođenčad (uključujući i prijevremeno rođenu djecu), doječad i djecu do 12 godina kod kojih je deficit željeza ili anemija nastala uslijed razlicitih etioloških faktora
  • Ferrosal Junior sadrži karbonilno željezo (elementarna forma sa najvećom koncentracijom željeza).
  • S obzirom na formulaciju zahtijeva manje doze a postiže visok terapijski efekat.
  • Ne sadrži gluten, laktozu, konzervanse, boje i zaslađivače.
  • Zbog načina apsorpcije ne izaziva diskoloraciju zuba i gastro-intestinalne tegobe (abdominalnu bol, opstipaciju)

FLORADIX TONIK SA ŽELJEZOM 

  • Floradix sadrži željezo koje se lako apsorbira, vitamine B skupine, vitamin C i pažljivo odabrane biljne ekstrakte te ukusne voćne sokove.
  • Ne sadrži umjetne dodatke, boje ni konzervanse.
  • Floradix željezo je POTPUNO PRIRODNO ŽELJEZO
  • Za žene, osobito trudnice i dojilje, djecu u rastu i razvoju, mladež, starije osobe
  • Značajna uloga u očuvanju zdravlja i vitalnosti
  • Svakodnevna opskrba organizma iskoristivim dozama željeza
  • Preporučuje se odraslima i djeci od 1 godine starosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)