ALFA-LIPONSKA KISELINA U TRETMANU GUBITKA MIRISA KOD COVID INFEKCIJE

ALFA-LIPONSKA KISELINA U TRETMANU GUBITKA MIRISA KOD COVID INFEKCIJE

Gubitak osjeta ukusa i ( ili) mirisa se javlja često,  kao jedan od prvih znakova infekcje, ( čak i blagih oblika) . A može ostati i potrajati  dosta dugo i nakon oporavka- i nekoliko mjeseci.  Ovaj simptom zove se anozmija ( gubitak mirisa) , ageuzija ( potpuni gubitak ukusa).

Pokazalo se da gubitak osjeta i mirisa se razvije iznenada, a događa se i zbog utjecaja coronavirusa na centre i  neurone koji učestvuju u procesu prenosa podražaja. A jedan od razloga  je i pojava neurotropizma- virus oštećuje krvne žile gdje se povećeva zgrušavanje krvi.

Upravo uzimanje ALFA-LIPONSKE KISELINE  ( ALA)  može doprinjeti da se kod pacijenata koji imaju izražen gubitka mirisa i okusa- osjet mirisa i ukusa  brže vrate. . 

Naime alfa-liponska  kiselina ,

  • ima odlično protivupalno djelovanje, pa smanjuje i upalu sluznice nosa, koja se javlja kod covid infekcije,
  • djelovanjem na periferne nerve u nosu povećava provodljivost nervnih vlakana nosne sluznice- oslobađa faktor rasta živca. 
  • alfa-liponska kiselina ima odlično antioksidativno djelovanje, i smanjuje oksidativni stres

I na taj način doprinosi da se čulo mirisa brže vrati.

Obnavljanje neurona odgovornih za provođenje čula mirisa se odvija polako i može da traje od nekoliko sedmica pa i par mjeseci.

Šta je ALFA-LIPONSKA KISELINA  I ZAŠTO JE JOŠ ZNAČAJNA KOD COVIDA? 

ALFA-LIPONSKA KISELINA je jedan od najvažnijih antioksidansa u našem organizmu sa mnogim funkcijama i farmakološkim djelovanjima. Fiziološki spoj, nastaje u dijelovima ćelije koji se nazivaju mitohondiriji, kao dio njihovog osnovnog metabolizma ( Krebsov ciklus). Ima veoma značajnu i kompleksnu i široku farmakološku ulogu, učestvujuću kao kofaktor u mnogim metaboličkim procesisma, a jedan od najvažnijih je sbnabdjevanje ćelije energijom.

  • ANTIOKSIDANSI su supstance koje štite naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. i oksidativnog stresa.
  • Alfa-lipoična kiselina je ANTIOKSIDANS sa jednom posebnom karakteristikom – ponaša se i kao hidrosolubilni i kao liposolubIlni antioksidans, – topiva je i u vodi i u mastima,  i zato lako prolazi kroć ćelijske memrane, te prolazi kroz moždanu barijeru i dolazi do moždanih ćelija, te i moždane ćelije štiti od oksidativnog stresa, što je kod covid infekcija veoma važno je virus napada i ćelije i neurone u CNS:
  • Alfa-lipoična kiselina povećava proizvodnju  glutationa u ćeliji , kojI ima antivirusno djelovanje.
  • Alfa-lipoična kiselina  smanjuje vezivanje corona virusa za ACE2 receptore koji se nalaze na membrani ćelije i tako smanjuje ulazak virusa u ćelije
  • alfa-lipoična kiselina može pomoći u rješavanje “sindroma citokinkse oluje” i respiratornog distresa kod pacijenetana sa COVID – 19 upalom pluaća
  • dovodi do rasta K+ u ćeliji, što ima za posljedicu rast pH u ćelijama i smanajne ulazak virusa u ćeliju
  • Alfa-lipoična kiselina obnavlja vitamin C i vitamin E i na taj način pomaže produženo djelovanje ovim vitamina.

Uloga alfa-liponkse kiseline? 

Najvažnija je antioksidativna uloga alfa-lipoične kiseline i ukljanjanje slobodnih radikala. Ona kelira ( veće) tokisčne metale u ćeliji, i direktno i indirektno povećva svojom sposobnošću novi glutationa unutar ćelije.  Ima odličnu teraputsku aktivnost u snižavanju povišenoh nivoa glukoze u krvi. Smanjue oksidativni stres, koji  je povezan i uzrokuje nekoliko degenerativnih oboljenja.

Kako uzimati alfa-liponsku kiselinu kod gubitka mirisa? 

Provedene su mnogobrojne studije sa upotrebnom alfa-lipoične kiseline u dozi 600 mg dnevno rokom nekoliko mjeseci, gdje je i dokazano da uzimanje može da ubrza povratak gubitka mirisa  kod covida.

Uzima se pola sata-do sat  prije jela, ili dva sata nakon jela.

Šta je važno za alfa-liponsku kiselinu?

Važno je istaći da se dobro podnosi !

Treba naglasti da se radi o empirijskim – odnosno iskustvenim tvrdnjama i da još uvijek nema dovoljan broj potvrđenih kliničkih studija koji sa 100% sigirnošću mogu potvrditi da Alfa-liponska kiselina ispoljava ovo djelovanje.

Ali, kako se radi o supstanci – vitaminskog karaktera, dodatku prehrani,  koja je odličan, univerzalni antioksidans i preporučuje se za uzimanje i zdravim pacijentima preko 40 godine koji vode računa o svom zdravlju, uzimanje alfa-liponske kiseline u ovim smislu iako emprijsko, je opravdano, i može sa druge strane imati čitav niz drugih pozitvnih djelovanja na opće zdravlje čovjeka. 

Alfa lipoična kiselina utiče na glikemiju (nivo šećera u krvi). Oprez je potreban ukoliko uzimate lijekove za liječenje šećerne bolesti jer može doći do naglog pada nivoa šećera u krvi.

 

Preporučujemo ALTIOKS 3×1 kapsulu

ALTIOKS 200mg kapsule a 30, Dodatak prehrani za antioksidativnu zaštitu organizma

Za mjesečnu terapiju je potebno 3 kutije. Priikom kupovine mjesečne doze, odobravamo popust od 20%. 3 kutije po cijeni od 63,60 KM, uz besplatnu dostavu.

Pogledati: posebne ponude ili nas pozovite….

 

Savjeti 061-104-504

mr.ph.Aida Alagić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *