Šta je masna jetra, uzroci i kako sebi pomoći na prirodan način

ŠTA JE MASNA JETRA ILI STEATOZA I KOJI SU NJENI UZROCI?

Na pojavu stanja masne jetre utječu različiti čimbenici koji mogu biti genetski naslijeđeni i stečeni, a koji dovode do poremećaja metabolizma masti što za posljedicu ima njeno prekomjerno nakupljanje unutar stanica jetre. Masna jetra nastaje kada nakupljanje masti u jetrenim stanicama premaši normalnih 5% mase jetrenog tkiva. Pojava masne jetre predstavlja globalni problem, jer bilježi porast širom svijeta i trenutno je zahvaćeno 25% svjetske populacije.

Uzročnici nastajanja mogu biti:

  • lijekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija)
  • prehrambeni uzroci (debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti crijeva)
  • nasljedne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest)
  • virusne bolesti (hepatitis C).

Glavni uzroci razvoja masne jetre su debljina (pretilost), prekomjerna konzumacija alkohola (alkoholizam) i šećerna bolest (dijabetes).

Rizični čimbenici koji doprinose razvoju masne jetre:

  • pretilost – procjenjuje se da 30 – 90% pretilih odraslih osoba ima nealkoholnu bolest masne jetre (NAFDL)
  • pretjerani udio masnog tkiva na području trbuha;
  • inzulinska rezistencija – povećava skladištenje masti u jetri kod osoba s dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom;
  • pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata;
  • pretjerani unos zaslađenih pića i napitaka;
  • narušena ravnoteža crijevne mikrobiote.

Iako pretjerani unos alkohola može dovesti do pojave masne jetre, u mnogim slučajevima ne igra važnu ulogu. Brojni slučajevi masne jetre ulaze u kategoriju nealkoholne bolesti masne jetre, najčešće bolesti jetre u odraslih i djece zapadnih zemalja.

Nealkoholna masna jetra (NAFDL) je početno, reverzibilno stanje bolesti jetre koje, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih stanja kao što je nealkoholni steatohepatitis koji  povećava rizik za razvoj ciroze, odnosno karcinoma jetre.

 

 

DIJAGNOZA I SIMPTOMI

Bitno je istaknuti da masna jetra u većini slučajeva prolazi neprimjećena i otkrije se slučajno prilikom pretraga jer ne izaziva izražene simptome ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre.

Znakovi i simptomi masne jetre uključuju pojavu umora i slabosti, laganu bol u središtu ili desnoj strani abdomena (ispod desnog rebrenog luka), povišenu razinu jetrenih enzima, inzulina i/ili triglicerida. Ako masna jetra uznapreduje do stanja nealkoholnog steatohepatitisa, moguća je pojava gubitka apetita, mučnine i povraćanja, umjerene do jake boli u abdomenu te žutih bjeloočnica i kože. Stoga je vrlo važno redovito odlaziti na liječničke preglede kako bi se dijagnoza masne jetre postavila u ranom, reverzibilnom stadiju.

Dijagnoza se upostavlja ultrazvučnim pregledom i laboratorijski utvrđenim povišenim vrijednostima jetrenih testova.

Ukoliko se blagovremeno ne otkrije i ne liječi, može napredovati do ozbiljnijih bolesti jetre i drugih zdravstvenih problema.

KAKO SEBI POMOĆI

Kod većine bolesnika korisno je smanjenje tjelesne težine i prekid uzimanja tvari koja je dovela do masne jetre, što dovodi do poboljšanja nalaza. Nadalje, neophodna je tjelesna aktivnost, provođenje dijete, izbjegavanje nepotrebnih lijekova te regulacija šećera u krvi.

Iako bi se na prvi pogled moglo činiti da je najlogičnija prehrambena strategija kod masne jetre smanjenje unosa masti, to ipak nije tako. Naime, do pretjerane proizvodnje i skladištenja masti u jetri dolazi zbog pretjeranog unosa jednostavnih ugljikohidrata, posebice visokofruktoznih namirnica i napitaka, tipičnih predstavnika zapadnjačke prehrane.

Istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom jednostavnih, rafiniranih, ugljikohidrata može pomoći u smanjenju masne jetre. Takva strategija uključuje dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, mediteransku dijetu i prehranu niskog glikemijskog indeksa.

LEVIKER PRIRODNO I INOVATIVNO RJEŠENJE ZA MASNU JETRU

LEVIKER® je prirodno i inovativno rješenje za masnu jetru i jetru sa narušenom funkcijom.

LEVIKER® doprinosi održavanju normalne funkcije jetre i normalnom metabolizmu masti, ali isto tako pomaže pri radu jetre u toku upotrebe lijekova koji je opterećuju.

Leviker ® je prirodni dodatak prehrani izrađen od standardiziranog ekstrakta japanske marelice (kajsije) (Prunus mume) , super voća koje se tradicionalno konzumira u Aziji kao napitak za čišćenje kiselog otpada u krvi, ublažavanje mamurluka ili pomoć kod kroničnog umora.

Leviker hepatoprotektivno, antioksidativno i protivupalno dejstvo je dokazano u nasumičnoj, dvostruko slijepoj, placebo kontroliranoj kliničkoj studiji.

Leviker štiti jetru bez nuspojava.

Leviker ® sadrži standardiziranu količinu specifičnih triterpenoida, oleanolinske i ursolične kiseline, kojima su znanstveno dokazana njihova hepatoprotektivna svojstva i pozitivno djelovanje na metaboličke funkcije:

  • Hepatoprotektivni učinak
  • Antioksidativno djelovanje
  • Smanjenje upale
  • Smanjenje kolesterola
  • Hipoglikemijski učinak

Preporučeno doziranje je 1 tableta LEVIKER®-a dnevno sa čašom vode, najbolje ujutro uz obrok, u trajanju od 3 mjeseca.

LEVIKER Prirodno i inovativno riješenje za masnu jetru, 30 tableta

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)