SAZNAJTE SVE O KRVNOM TLAKU

 

Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stjenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu našeg tijela, a stvara se radom srca kao pumpe.

Pri svakom izbacivanju krvi iz srca (sistola) tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce (dijastola) tlak se snizuje. Upravo zato se mjere dvije vrijednosti krvnog tlaka:

  • gornja vrijednost (sistolički)
  • donja vrijednost (dijastolički krvni tlak).

Kad se holesterol ili druge tvari vežu za njih, povećava se pritisak (prljave krvne žile su glavni uzrok hipertenzije!), krv sadrži nečistoće, a krvotok se poremeti. Kao rezultat, u svim organima i sustavima se događaju promjene, čak i na koži.

 

 

 


Šta je to hipertenzija, a šta hipotenzija?

Mjerenje krvnog tlaka 2Hipertenzija je kronična bolest pri kojoj je krvni tlak u arterijama povišen. To znači da srce mora snažnije raditi kako bi se održao normalan protok krvi kroz krvne žile.

Hipertenzijom se smatra stanje kod kojega su vrijednosti krvnog tlaka trajno na razini ili iznad 140/90 mmHg.

Hipertenzija predstavlja glavni faktor rizika od razvoja moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, aneurizme arterija i nekih oblika kroničnog oštećenja bubrega.

 

Hipotenzija ili niski krvni tlak jedno je od češćih tegoba s kojima se susrećemo, a podrazumijeva sistolički tlak niži od 90 mmHg ili dijastolički tlak niži od 60 mmHg. Prvi organ kod kojeg će se primijetiti niski tlak je mozak. Tako se javljaju vrtoglavica (pogotovo prilikom naglog ustajanja), malaksalost, zamagljen vid, opća slabost ili nesvjestica.

Ako je hipotenzija izraženija i traje duže, može se javiti nepravilan rad organa zbog slabog dotoka kisika, pa čak i šok.

 

 

 

 

 


Kako izmjeriti krvni tlak?

Krvni tlak nije stalan – on se mijenja tijekom dana i noći, a ovisi o mnogo čimbenika, npr. tjelesnoj aktivnosti, stupnju stresa kojem ste izloženi, emocionalnom stanju, dobu dana (ujutro je obično viši nego navečer).

Ako želite izmjeriti svoj tlak, učinite to u sjedećem položaju, u mirnom stanju i mjerenje provedite tri puta. Uzmite srednju vrijednost koja će vam reći koliki je vaš tlak.

 

NAJBOLJA PONUDA

Cirkulacija, proširene vene

Tlakomjer Microlife BP A1 PC

79,00 KM

Cirkulacija, proširene vene

Tlakomjer Microlife BP A3 MAM + adapter

155,00 KM

 

 


 Kako održati normalan krvni tlak?

  • Pravilna i uravnotežena prehrana – konzumirajte puno voća i povrća, orašastih proizvoda i ribe. Izbjegavajte procesuiranu i masnu hrane, kao i velike količine crvenog mesa.
  • Smanjite unos šećera i soli,
  • Vježbajte redovito,
  • Smanjite razine stresa,
  • Smanjite unos alkohola,
  • Prestanite pušiti.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)