Kako se izboriti protiv upale mokraćnog mjehura (cistitisa)?

Cistitis, upala mokraćnog mjehura

Šta je infekcija mjehura?

Cistitis je obično infekcija mokračnog mjehura- bakterijama, rijetko virusima. Bakterije obično ulaze u mokračni mjehur preko uretre ( kanal koji mokraču vodi od mjehura do izlaska iz organizma),  dakle  izvana, gdje uzrokuju upalu i iritaciju stijenke mjehura. Hladnoća i oslabljeni imunološki sistem – kao što su druge bolesti – pogoduju infekciji. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. I veoma je bolna i neprijatna infekcija.

Kod blaže nekomplicirane upale odlično mogu pomoći prirodni preparati:

Kod osoba kod kojih je cistitis prisutan uz druge bolesti (povećana prostata, uretralno suženje, kamenci, itd…) obavezno je da se osoba javi liječniku.

Uzroci

Najčešći uzrok cistitisa je bakterija Escherichia coli. Ešerihija je bakterija-normalni stanovnik crijevne flore. U određenim slučajevima, (loš način higijene, oslabljen imunitet…), bakterija pređe iz anusa kroz uretru u mokračni mjehur.

Pored toga uzročnik može biti  Proteus mirabilis, stafilokoki, streptokoki, Klebsiella ili gljivice kao što je  Candida albicans. U rijetkim slučajevima, virus je uzročnik.

Ali,  cistitis može biti posljedica drugih uzroka, a ne bakteija. Na primjer, kao nuspojava određenih lijekova ili zračenja, može također dovesti do cistitisa.

Kod muškaraca, infekcija mjehura gotovo uvijek je povezana s upalom prostate, ili akutni ili kronični prostatitis uzrokuje naknadnu infekciju mjehura. Cistitis se češće javlja kod osoba koje su sklone opstipaciji, trudnica, kod osoba izloženih stresu, a pogoduju mu alhohol i ljuta hrana. Ali i hipotermija ( hladne noge, mokar kupaći kostim…)

Faktori rizika

Cistitis se češće javlja  kod žena. To je zbog :  kratka uretre kod žene i blizine izlaza uretre i anusa.

Cistitis se češće javlja i kod:

  • osoba koje imaju Imunološke probleme i određeni metabolički poremećaji (na primjer, dijebetes )
  • Seksualni odnos:  zovemo ga i “cistitis medenog mjeseca”  – kod mladih i seksualno aktivnih žena. Jer čak i za vrijeme seksa, bakterije mogu ući u mokraćnu cijev i odatle u mjehur.
  • Trudnoća: Trudnoća mijenja  hormonsku ravnotežu. Nesretna posljedica toga je da se bakterija lako proširi u urinarni trakt.
  • Blokada mokrenja ili rezidualni urin u mokraćnom mjehuru: Blokada mokrenja- može imati različite uzroke. Između ostalog, povećanje prostate, sužavanje uretre, mokraćno kamenje ili tumor mogu suziti urinarni trakt i  urin ne može izlaziti iz mokračnog mjehura.  Također disfunkcija mokraćnog mjehura, koja se javlja na primjer kod bolesti nervnog sistema  i paraplegije, može ometati pražnjenje mjehura. Ako se urin na dnu mokraćnog mjehura nakupi ili formira “jezero”, bakterije će ga pronaći kao idealno uzgajalište.  Kod takvih pacijenata javljaju se ponavljajuće infekcije mokračnog mjehura.
  • Trajni kateter: dovode do mehaničke iritacije mjehura. Osim toga, oni stvaraju otvorenu vezu od mokraćnog sustava prema van, čime se bakterijama omogućuje ulazak u mokraćnu cijev.

Simptomi: Kako se manifestira infekcija mjehura?

Tipični znakovi cistitisa su bol i peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje i bol u trbuhu. Mokraća može biti mutna i imati promjenjen  mirisa. Također, javlja se i krv u urinu.

Komplikacije

Infekcija mjehura može se proširiti iznad mjehura, i zahvatiti bubrege. Bez odgovarajućeg liječenja, upala bubrega (pielonefritis) može dovesti do trajnog oštećenja bubrega.

Infekcija mokraćnog sistema za vrijeme trudnoće mora se liječiti, jer  to može dovesti do preranog porođaja i dovesti do prijevremenog poroda ili pobačaja.

Kada liječniku?

Ne mora svako peckanje nužno značiti težu infekciju, i nije nužno da se obratite liječniku. . Na prvi znak infekcije mokraćnog sistema, kućni lijekovi često mogu spriječiti najgore.

Odrđena stanja zahtjevaju odlazak liječniku: 

  • Kod muškaraca su infekcije mokraćnog mjehura su  rijetke. I preporuka je posjet liječniku.
  • Trudnice,  dijabetičari ili osobe koje uzimaju lijekove koji slabe imunološki sistem.
  • Dijete
  • Ako simptomi traju duže od tri dana
  • Traje tempretura i groznica duže od tri dana, jer to može biti znak da je infekcija proširila.
  • Ponavljane  infekcije mjehura

Cistitis kod djece je često uzrokovan ešerihijom. Naša preporuka su CRANACTIN KAPI koje se mogu koristiti več kod beba.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma koje pacijent opiše. Pored toga preporučuje se pregled urina. Za pregled urina, prije pregleda treba oprati i očistiti intimno područje.  Pri tome se uzima tkz. SREDNJI MLAZ. Prvi dio urina su pusti, i uzme se srednji mlaz urina tokom mokrenja.

Urin se pregleda pomoću test trake.

Promjenom boje ukazuje jesu li u urinu prisutne određene tvari. Mokraća se testira na:

  • Bijele krvne stanice – leukociti: ukazuju na upalnu reakciju.
  • Nitrite: Ovo je metabolit bakterija. Obično se ne nalazi u urinu. Njegova prisutnost stoga ukazuje na to da u mokraćnom sustavu postoje i bakterije.

Ako su simptomi jasni i infekcija mokraćnog sistema  nekomplicirana, test za analizu urina dovoljan je za dijagnosticiranje cistitisa i pokretanje terapije.

Kako bi se utvrdilo koliko bakterija i koje bakterije se nalaze u mokraći, urin se mora pregledati u laboratoriju. To je posebno važno za ponovnu ili kompliciranu infekciju mjehura i za vrijeme trudnoće, tako da liječnik može posebno liječiti. Isto vrijedi i za cistitis, koji se ne poboljšava unatoč liječenju antibioticima. Bakterije sadržane u urinu uzgajaju se kao Urinokultura na hranjivom mediju. Također se određeuje koji antibiotik djeluje.  Liječnik dobiva rezultat nakon otprilike dva dana, ali prema potrebi može prilagoditi terapiju.

Kako liječiti  infekciju mjehura

Nekomplicirani cistitis najčešće možete liječiti sami uz pomoć prirodnih i OTC lijekova.

Ako bolujete od cistitisa

  • popijte dva do tri litre dnevno i često ispraznite mjehur, tako se bakterije ispiru  što je brže moguće. Čaj za bubrege i mjehur,  vrlo je pogodan. Između ostalog, on sadrže lišće uve ( medvjedka), koje ima  antibakterijsko djelovanje.
  • Također, termofor sa toplom vodom, tople kupke ili vlažne, tople obloge u području mjehura mogu ublažiti nelagodu jer opuštaju glatke mišiće mokračnog mjehura i tako ublažavaju bol.( termofor)

Liječenje lijekovima, antibiotici i analgetici. 

Kod bakterijskog cistitisa, antibiotici pomažu brzo i  djelotvorno.  Najčešće se propisuje ciprofoloksacin, nitrofurantoin, co-trimoxazol …., ovisno o vrsti infekcije. Terapija traje 3-10 dana. Uz antibiotsku terapiju obavezno je korištenje probiotika.

Ako se uzimanje antibiotika prekine prerano, infekcija može da se ponovi. Nakon jednog dana antibiotske terapije, simptomi bi se trebali smiriti.

Za jake bolove, liječnik ( ali i farmaceut u apoteci) preporučiti će Vam često  lijek kao što je butilskopolamin ( Buscopan), koji će pomoći u opuštanju mišića mokraćnog mjehura, i smanjiti bol.

Kod nekompliciranog cistitisa s blagom nelagodom, boli se može tretirati i sa  ibuprofenom.

  • Pijte oko 1,5 litara dnevno. Pri tome treba paziti na srčane bolesnike sa hipertenzijom.
  • Redovito  u toalet: redovito prazniti mjehur. Žene koje su sklone cistitisu, trebaju piti vodu 15 minuta nakon seksa, kako bi se bakterije, mogući uzročnici mogle izaprati.
  • Uvijek se čistite od naprijed prema natrag : Prilikom čišćenja nakon mokrenja uvijek treba brisati od vagine prema anusu. To smanjuje rizik od ulaska bakterija u mokraćnu cijev ( uretru)- iz gastrointestinalnog trakta.
  • Nosite pamučno donje rublje i operite ga na 60 ° C: To će ubiti većinu bakterija. Kratke hlačice također ne bi smjele biti preuske kako bi se izbjegla iritacija intimnog područja.
  • Intimna higijena: Perite površinu samo sa posebnim sredstvima namjenjenim za intimno područje.
  • Izbjegavajte hladna stopala i presvucite vlažne kupaće kostime odmah nakon kupanja: to će spriječiti hipotermiju.

 

Pomoći će Vam uzimanje MANOZE, UVE, odlična pomoć su i preparati na bazi brusnice, origana…

Ako je poremećena vaginalna flora uzrok infekcija koje se vraćaju,  liječenje vaginaletama, a koje sadrže bakterija mliječne kiseline može pomoći ženama. (Lactogyn vaginalete).

Preporučujemo i uzimanje vaginaleta koje će smanijti vaginalni iscjedak koji se često javlja uz cistitis.

Neke žene su sklonije infekcijama mokraćnog sistema nakon menopauze. Jedan od mogućih uzroka je nedostatak estrogena koji sluznicu čini osjetljivijom na bakterije. U ovom slučaju, korištenje preparata koji će dodatno ovlažiti sluznicu vagine može pomoći. Vagihyl vaginalete i Vagihyl krema.

Savjetovalište, narudžbe:
  • 061-104-504 viber 08-19h
  • 0800 211 12 besplatni telefon 08-19h
  • FB: http://www.facebook.com/MojaonLINEApoteka/
  • Narudžbe preko 30 KM dostavljamo besplatno unutar Bosne i Hercegovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)