Tjemenjača kod beba, preporuke i savjeti farmaceuta eapoteka.ba

Tjemenjača kod beba, preporuke i savjeti farmaceuta eapoteka.ba

Tjemenjača je česta pojava kod beba, medicinski se zove infantilni seboreični dermatitis i manifestuje se u vidu čvrstih bjeličasto-žućkastih naslaga koje se najčešće javljaju na glavi bebe. Koža ispod ljuspica je nadražena i crvena. Tjemenjača nije prelazna, ne može se prenijeti na drugu bebu ili odraslu osobu.

Tjemenice se obično javljaju u prva tri mjeseca života, ali je moguće da se ponavljaju i kasnije. Nastaju zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda, pod utjecajem majčinih hormona, koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta prije njegova rođenja. Promjene se primjećuju u vlasištu pojavom masnih, žućkastih ljuskica. Moguće je da se prošire u područje obrva. Obično spontano prođu nakon 3-4 mjeseca. Važna je pravilna higijena. Redovito pranje glavice blagim dječjim šamponom, nakon čega blago istrljamo ručnikom kako to područje ne bismo ostavili vlažnim, što je rizični faktor za nastanak tjemenice,a osobito kako bismo otklonili mogućnost dodatne infekcije gljivicama ili bakterijama. Djeca s većom tjelesnom težinom su sklonija dobivanju tjemenice. Žlijezde zbog povećanih masnoća potiču još jače lučenje koje se pojavljuje u obliku ljuski.

Koji su njeni simptomi i kako izgleda?

Tjemenjača je upala kože, a javlja se u predjelima gdje se nalazi najviše znojnih žljezda (tjeme, obrve, koža, lica, predio između nosa i usta). Javlja se u vidu masnih i žućkastih ljuspica na određenim predjelima kože. Iako može da izgleda uznemirujuće za roditelje, bitno je naglasiti da bebe tjemenjaču najčešće i ne primjete. Ona ne stvara nikakvu nelagodu, nema svraba i nije bolna. Uzrok nastanka tjemenjače nije utvrđen, opšte je mišljenje da postoji  više faktora, tako da često roditelji imaju osjetljivu i suhu kožu. Nastanak tjemenjače povezuje se sa hormonima, koji u toku trudnoće kroz placentu prelaze sa majke na dijete putem krvotoka, i dovode do pretjeranog stvaranja masti (sebuma) u folikulima dlake. Koža ovih beba je osjetljiva, suha i sklona ljuštenju. Kod težih slučajeva pored tjemenjače mogu se javiti i ekcemi na drugim djelovima tijela- lice, vrat, pazusi, preporne, obrve.

Kako tretirati tjemenjaču?

Nakupine i tvrdokorne ljuske na vlasištu i drugim dijelovima tijela potrebno je redovito uklanjati upravo zbog mogućeg razvoja neugodnih infekcija. Sam postupak uklanjanja tjemenice u pravilu nije prezahtjevan i izgleda ovako;

  • Pola sata prije šamponiranja mjesta zahvaćena tjemenicom omekšajte kvalitetnim, ovavezno 100% pririodnim bebi uljem ( Weleda )
  • Za pranje vlasišta koristite blage šampone bez sapuna
  • Nanesite šampon i nježno masirajte te ostavite da djeluje par minuta
  • Za masažu i uklanjanje tjemenice koristite četku za bebe
  • Isperite toplom vodom i nježno osušite ručnikom.
  • Jako važno: nikako ljuskice skidati na silu zbog moguće infekcije i krvarenja.  

Kao idealan šampon za tjemenjaču preporučujemo MUSTELA pjena za tjemenjaču koji:

  • Ostavlja kosu savršeno čistom zahvaljujući ultra-nježnom djelovanju.
  • Poštuje osjetljivu ravnotežu bebinog vlasišta.
  • Uklanja tjemenicu zahvaljujući keratoregulacijskom djelovanju.
  • Sprečava ponovnu pojavu tjemenice zahvaljujući sastojcima koji pročišćavaju.
  • Ultra nježna formula koja ne peče za oči.

Namočite bebinu kosu mlakom vodom. Na dlan istisnite jednu do dvije kuglice Pjene za tjemenicu i nanesite na bebinu kosu te nježno umasirajte. Ostavite da djeluje 1 -2 minute i pažljivo isperite.
Mustela Pjena za tjemenicu može se koristiti od prvog dana.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/mustela-pjena-za-tjemenicu-150ml-za-tretiranje-i-prevenciju-tjemenice-u-novorodenceta/

Za kožu koja je sklona ekcemima tj. upali kože koja je crvena, suha i osjetljiva, preporučujemo STELATOPIA® Mliječno ulje za kupanje koje  je posebno formulirano za suhu kožu sklonu ekcemu u beba i djece i trebalo bi se koristiti za čišćene lica i tijela, posebice u slučaju intenzivnog crvenila i zatezanja. Jednostavno ga umiješajte u vodu za kupanje – nije potrebno ispirati ga. Ostavit će kožu čistom, umirenom i nahranjenom.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/stelatopia-mlijecno-ulje-za-kupanje-200ml-za-suhu-kozu-sklonu-ekcemu-u-beba-i-djece/

Takođe preporučujemo MUSTELA NJEŽNI ŠAMPON ZA BEBE koji ultra nježno čisti kosu, čuva i njeguje vlasište, lagano se ispira i ne peče u kontaktu sa očima.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/mustela-njezni-sampon-za-bebe-200ml-njezan-za-vlasiste-od-prvog-dana/

Po završetku kupanja lagano peškirom trljajte tjeme kako bi se pospješila cirkulacija. S obzirom na to da fontanela na glavi još nije srasla budite pažljivi prilikom masiranja.

Ne preporučuje se upotreba sapuna jer on isušuje i dodatno nadražuje kožu. Pored toga ljuspice koje se stvore na koži nikada ne treba na silu uklanjati.

Ključno je zapamtiti da je u liječenju tjemenjače bitno održavati kožu suhom kako ne bi došlo do sekundarne infekcije.

Ukoliko redovna njega i ovakvo tretiranje tjemenjače ne pokažu rezultate, konsultujte se sa vašim pedijatrom.

U tretmanu tjemenjače preporučujemo, pola sata prije kupanja na područja zahvaćena tjemenjačom nanese se kvalitetno bebi ulje.  Ulje treba da bude kvaliteno, potpuno prirodno i obavezno organsko ( izbjegavati  parfainska bebi  ulja).

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/weleda-ulje-bez-mirisa-neven-200ml-organsko-bebi-ulje-za-osjetljivu-kozu/

Koristite isključivo 100% prirodno ulje prije kupanje, za natopiti tjemenjaču prije skidanja ljuspica.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/nuk-cetka-i-cesalj-za-njegu-bebine-mekane-kose/

Četka za skidanje tejmenjače veoma je važna.

 

Ostali proizvodi za njegu bebine kose i kože:

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/aderma-exomega-control-umirujuca-kupka-250ml-umirujuca-kupka-za-suhu-kozu-sklonu-atopiji-za-novorodencad-djecu-i-odrasle/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/a-derma-dermalibour-obnavljajuci-stik-8g-za-iritirana-podrucja-lica-i-tijela-dojencadi-djece-i-odraslih/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/weleda-kupka-ljekovita-nevenumiruje-i-opusta-vasu-bebu-poslije-aktivnog-dana/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/a-derma-cytelium-sprej-100ml-susi-umiruje-i-stiti-vlazne-iritacijske-promjene-na-kozi/

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/a-derma-exomega-control-emolijentni-gel-za-ciscenje-2u1-500ml-za-suhu-kozu-sklonu-atopiji-za-dojencad-i-djecu/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/weleda-sampon-i-losion-neven-200ml-njezno-tusiranje-i-kupanje-za-prirodno-cistu-bebu/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)