DIJABETIČNA NEUROPATIJA, KAKO SPRIJEČITI I UBLAŽITI-PREPORUKE FARMACEUTA

Što je dijabetička neuropatija?

Oštećenje nervnog sistema je jedna od najčešćih posljedica dijabetesa koja pogađa svakog trećeg pacijenta oboljelog od dijabetesa. Javlja se zbog povišenog nivoa šećera u krvi.

U početku, kada se javljaju prvi simptomi, najčešće pacijenti ne primijete ništa, a jednom kada se pojavi, ne može se izliječiti, nego samo smanjiti simptomi, spriječiti napredovanje bolesti.

Zato je najvažnije – spriječiti nastanak, spriječiti razvoj i pogoršanje bolesti, smanjiti nelagodu,  i vratiti kvalitet života.

  • Oštećenje perifernog nervnog sistemaneuropatija perifernih živaca

Poremećen je osjet dodira, boli, poremećena je osjetljivost na temperaturu. Često je javlja i kronična bol. I najčešće su pogođeni ekstremiteti- noge.

  • Oštećenje autonomnog nervnog sustaneuropatija autonomnog nervnog sistema

Autonomni nervni sistem obavlja brojne zadatke u tijelu, kontrolira aktivnost mnogih organa: srca, crijeva, želudac, bubrezi… neovisno o našoj volji ( zato se zove autonomni).Ovisno o pogođenom području tijela, autonomna neuropatija može imati tako različite posljedice. Može biti da pacijenti ne primijete srčani udar ako su oštećeni odgovarajući nervi u srcu. Takav “nijemi infarkt”  tipičan je za dijabetes.Ako su nervi u gastrointestinalnom traktu oštećeni, može doći do probavnih smetnji ili se želudac može sporije prazniti.

Također slabost mokraćnog mjehura ili problemi s erekcijom mogući su efekti autonomne neuropatije.

Veoma često kod dijebetičara se javlja inkontinencija i potrebno je koristiti sredstva za inkontinenciju.

PELENE, ULOŠCI, GAĆE..I SVE ZA INKONTINENCIJU LAKO NARUČITE NA KUĆNU ADRESU

Neuropatija može biti i uzrok dijabetičnog stopala i amputacija

Pored toga, dijabetička neuropatija važan je uzrok dijabetičnog stopala. Kako se osjećaj boli smanjuje, ozljede stopala često prođu neopaženo. Kako je poremećena cirkulacija kod dijabetičara, uz povrede se pojavljuju rane koje teško zacjeljuju, i idu duboko u tkivo. I dijabetično stopalo je jedan od glavnih razloga amputacije kod dijabetičara.

Simptomi NEUROPATIJE:

Tipični simptomi su:

  • Smanjena osjetljivost na temperaturu ili bol
  • Peckanje, probijanje boli
  • Trnjenje,  osjećaj kao da “mravi hodaju u nogama”
  • utrnulost

Sindrom nemirnih i umornih nogu

Sindrom nemirnih nogu  često se javlja kod dijabetične neuropatije. Simptomi uključuju neugodan osjećaj napetosti ili pritiska na noge u mirovanju, često navečer, noću ili dok mirno sjedite, uz senzacije poput peckanja ili grčevitih bolova. Oni koji su pogođeni često osjećaju snažan poriv za kretanjem dok se odmaraju.

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/dietpharm-veneton-gel-a-75ml-kod-poteskoca-u-cirkulaciji-brzo-osvjezenje-za-umorne-bolne-otecene-i-teske-noge/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/esi-erbaven-gel-100ml-olaksanje-za-otecene-i-teske-noge/

 

Najprije često pogađaju stopala

Simptomi se, kod oštećenja perifernog nervnog sistema, uglavnom šire od nožnih prstiju, stopala i potkoljenica. Tipično se nelagoda pogoršava dok ležite i poboljšava se pri hodanju. Može se javiti i nesigurnost kod hodanja.

Ako je oslabljen autonomni nervni sistem,  simptomi ovise o uključenom organu. Oštećenje živaca na kardiovaskularnom sustavu očituje se kao ubrzan rad srca u mirovanju ili poremećaj krvnog tlaka. U gastrointestinalnom traktu mogući su žgaravica, osjećaj punoće ili mučnina. Pored toga, na primjer, može se pojaviti slabost mokraćnog mjehura i poremećena erektilna funkcija.

Uzroci, zašto je pojavljuje oštećenje živaca kod dijabetičara

Mehanizmi zbog kojih dijabetes oštećuje živce još nisu u potpunosti jasni. Sigurno mnogi faktori igraju ulogu, a među njima je povišen nivo šećera u krvi jedan od najvažnijih razloga.

Prvo, visok nivo  šećera oštećuje krvne žile što dovodi do živaca. Nervi  tada nemaju dovoljno kiseonika. S druge strane, višak šećera u krvi pokreće  komplicirane metaboličke procese, koji utječu na same živce.

Što je viša razina šećera u krvi, to je veći rizik od neuropatije. Rizik je veći ako osoba duže boluje.

Terapija

Dijabetična neuropatije nije izlječiva. Glavna svrha liječenja je ublažavanje simptoma i pomoć pacijentu u boljoj kvaliteti života.

Pacijenti moraju znati o svojoj bolesti, naučiti kako se kontrolira šećerna bolest- i najvažnije je stabilizirati oštećenje živaca i spriječiti njihovo daljnje pogoršanje

Što prije se počne liječenje, i provođenje mjera kontrole – veće su šanse za uspješno liječenje.

Uzimati preparate koji dokazano pomažu u regulaciji nivoa glukoze.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/vitabiotics-diabetone-original-tablete-a-30-dodatak-prehrani-doprinosi-normalnom-odrzavanju-glukoze-u-krvi/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/doppelherz-aktiv-vitamini-i-minerali-za-dijabeticare-tbl-a-30-dodatak-prehrani/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/protect-cimet-tablete-a-30-dodatak-prehrani-doprinosi-odrzavanju-normalnog-nivoa-glukoze-u-krvi/

 

Najvažnije je: Spriječiti i usporiti!

Prije svega i najvažnije je dobrom kontrolom nivoa šećera u krvi !

Hipertenzija je također faktor rizika koji treba liječiti.

Pacijenti bi također trebali prestati pušiti i suzdržavati se od alkohola jer je alkohol otrov za živce.

Uzimanje preparata koji sadrže ALFA-LIPONSKU KISELINU pomoći će u usporavanju toka bolesti.

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/solgar-cinnamon-alpha-lipoic-acid-tablete-a-60-dodatak-prehrani-za-regulaciju-nivoa-glukoze-u-krvi/

Lijekovi protiv bolova

Lijekovi igraju važnu ulogu u ublažavanju bolova dijabetičke neuropatije. Pacijenti ne bi trebali samostalno pribjegavati lijekovima, već se savjetovati  sa svojim liječnikom kako bi utvrdili koji se lijek se u njihovom slučaju preporučuje. Točna dijagnoza je ovdje odlučujuća.Kod bola se osim lijekova koje liječnik propiše savjetujemo i uzimanje magnezijuma sa vitaminom B6

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/natural-wealth-magnezij-more-b6-kapsule-a-20-dodatak-prehrani-za-nadopunu-magnezija/

Za bolju provodljivost, i za masažu preporučujemo MAGNEZIJ KLORID U GELU

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/esensa-magnezijum-hlorid-gel-200ml-joni-za-opustanje/

Paziti na njegu stopala!!!

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/atopik-emulzija-sa-7-uree-150ml/

Kod pranja kože, izbjegavati sapune, jer je i koža fragilna, osjetljiva, suha i nadražaj kože može doprinijeti pogoršanju simptoma, i zato za pranje kože preporučujemo SINDET. ( Sapun bez sapuna).

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/avene-xeracalm-a-d-vrlo-bogati-sindet-za-ciscenje-100g-njezno-cisti-vrlo-suhu-kozu-sklonu-atopijskom-dermatitisu-ili-svrbezu-koji-je-posljedica-suhoce-koze/

 

Što pacijenti mogu sami učiniti?

Ne postoji apsolutna zaštita od oštećenja dijabetičkih živaca. Međutim, ljudi koji imaju dijabetes mogu učiniti malo da smanje rizik ili spriječe napredovanje neuropatije:

  • Obratite pažnju na dobar šećer u krvi i krvni tlak. Redovito odlazite liječniku
  • Paziti na tjelesnu težinu
  • Ne pušiti
  • Ne konzumirati alkohol
  • O svim simptomima obavijestite svog liječnika
  • Svakodnevno provjeravajte stopala, posebno ako već postoji oštećenje živaca.

Potražite savjet od našeg tima za sva Vaša pitanja, dostupni smo uvijek za naše korisnike, Vaš tim eApoteka.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)